Home   Nieuws   Agenda   Foto's en video   LeRoy tuinen  


Zwaluwen in De Binnenhof

Het is al weer bijna een jaar geleden dat de huiszwaluwtil op een eiland in de Stuurboordswalvijver werd geplaatst. Afgelopen zomer was het eilandje op mooie dagen een trekpleister voor de jeugd. Naarmate het koeler werd en het eiland meer begroeid raakte werd het steeds meer het domein van eenden en het zwanenkoppel dat al jaren hier komt en soms ook broedt.
Maar huiszwaluwen? Geen van de nesten werd bewoond. Ik heb wel huiszwaluwen boven de vijver zien vliegen, maar wat deden die daar? Zag ik ze omdat ik er meer op lette of kwamen ze hier andere jaren ook al omdat de vijver een uitstekend jachtgebied voor ze is? De dichtstbijzijnde plek die ik ken waar huiszwaluwen zitten is tegen de daklijst aan de Oostkant van het dak van Zorgboerderij Kardinge. Ik ben er twee keer gaan kijken. Van de nesten die ik er in 2010 zag waren er een aantal door de droogte afgevallen. Ik hoorde op de boerderij dat er minder vogels waren dan andere jaren. Maar hoe betrouwbaar die bron was weet ik niet.

'Onze' til staat geregistreerd bij SOVON, een organisatie die onderzoek doet naar vogels in Nederland. Ik dacht toen ik opgaf nul broedgevallen dat we er pover van afkwamen. Eind 2011 ontving ik het landelijke inventarisatieverslag. Dat bleek mee te vallen. In 2011 stonden er in Nederland 65 zwaluwtillen. Daarvan zijn er 3 bewoond geweest. Dat is heel erg weinig zul je zeggen. Klopt, maar een kanttekening is dat het overgrote deel pas 1 tot 3 jaar staat. Je zult het misschien wel eens gemerkt hebben wanneer je een vogelkastje ophing. Het kan even duren voor dit ontdekt en goedgekeurd wordt. Bij veel vogelsoorten is het zo dat het mannetje het nest bouwt of een kast uitzoekt. Het vrouwtje keurt het nest vervolgens. Wordt het afgekeurd dan kan het mannetje opnieuw beginnen.
Bij huiszwaluwen komen de mannen als eerste terug uit het verre Zuiden. Hoe vroeger je terug bent op een jou bekende plek hoe meer keuze voor het beste nest je hebt. De zwaluwen die ik boven de vijver zag kunnen verkenners zijn geweest. Immers zolang er geen concurrentie om nestplaatsen bij de zorgboerderij is waarom zou een mannetje dan het risico nemen op een plek te gaan zitten waar geen vrouwen komen? Hoe langer de til staat hoe groter de kans dat vooral jongere vogels de plek ontdekken en die dan wellicht het jaar daar op in gebruik nemen.
Ik onderzoek de mogelijkheid om - net als elders in Nederland - lokgeluiden in te zetten. Door in de zomer in de buurt van de til zwaluwgeluiden af te spelen vergroot je de kans dat de til als een potentiële broedplek voor 2013 wordt ontdekt.

In de tussentijd staat de til leeg, maar wel heel mooi te zijn.

Een overzicht van huiszwaluwtillen in Nederland vind je hier (pdf-bestand).


Zwaluwtil op een eilandje in de vijver van De Binnenhof.   Foto © Peter Kruijt

Peter Kruijt, 9 januari 2012

Terug naar [Nieuws]